Belépés X
 
  Elfelejtett jelszó
A- A+

Nemzeti család- és szociálpolitikai intézet

TÁMOP-5.4.1-12
Modernizációs Projekt

Szabályozási dokumentumok

A szabályozó dokumentumokról

A szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások területén végzett egyes tevékenységek szabályozására többféle - a szakmai munka koncepcióját, kereteit és tartalmát szabályozó dokumentum - protokoll, irányelv és sztenderd is született az elmúlt időszakban.

Ezek hiányossága, hogy nem készültek el valamennyi ellátási területre, nem térnek ki a különböző szakterületek tevékenységeinek kapcsolódási pontjaira, és nem teszik lehetővé a bennük szabályozott szolgáltatási tevékenységek összehasonlítását, mivel a kidolgozás során területenként eltérő szempontok érvényesültek a dokumentumok kidolgozásakor, valamint nem egységes szempontok alapján kerültek kidolgozásra.

Így az ágazatban dolgozók számára csak korlátozott segítséget tudnak adni a további szakterületek szabályozásához vagy tervezéshez.

A TÁMOP-5.4.1-12/1 projektben kidolgozandó szakmai szabályozó anyagok célja, hogy valamennyi szociális és gyermekvédelmi szolgáltatás tartalmáról egységes formai és tartalmi szempontok alapján adjanak leírást.

A szolgáltatásokról készülő egységes szerkezetű leírások, folyamatábrák és az ellátás minőségének mérésére szolgáló indikátorok átláthatóvá teszik az egyes szolgáltatások kereteit, tartalmát valamint a szolgáltatások közötti kapcsolódási és átfedési pontokat.

Az egységes szabályozó anyagok hozzásegítik a szolgáltató intézményeket, fenntartókat és szakembereket az egységes szolgáltatási szemlélet és gyakorlat kialakításához, továbbá biztosítják, hogy az igénybevevők hasonló problémával az ország területén bárhol a szükségleteiknek megfelelő, azonos tartalmú és minőségű szolgáltatáshoz juthassanak.